Ceptiv ApS  Dalgas Avenue 40  8000 Aarhus C
Facebook   Linkedin
Dansk   English

Hurtigere, vildere & smartere

Teknologi13. september 2018
Vi befinder os i en tidsalder, hvor det er helt normalt at hive sin smartphone op af lommen - skyde nogle billeder af sin aftensmad, sende det til ens mor - og få sekunder efter modtage beskeden: “Det ser godt nok lækkert ud skat, velbekomme🍝.”

I takt med den teknologiske udvikling og den eksplosive stigning af smartphones, vil jeg vædde min kedelige spaghetti bolognese ret på, at alle kender eller har stiftet bekendtskab med fænomenet “App” på den ene eller anden måde. App er en forkortelse for “application” og på dansk, kan det bedst oversættes til softwareprogram. Apps findes i alverdens afskygninger, som er bygget til at virke i smartphones, tablets, pc’ere, ure og andre computerenheder.

Skal dette blogindlæg omhandle apps, som jeg nu påstår alle kender til, vil du nok spørge?

Niks. Det skal handle om en “ny” webteknologi, som måske kun få af jer har hørt om, selvom teknologien har nogle år på bagen.Teknologien har fået navnet Progressiv Web App (PWA), og jeg kan love dig for, at det er hurtigt, vildt og smart!

 

PWA er en webapp, der anvender de nyeste og mest moderne web-funktioner til at udnytte internettets muligheder for at kunne levere en app-lignende brugeroplevelse, der er pakket ind i en helt almindelig hjemmeside. Med andre ord får hjemmesiden de samme egenskaber som en app, som for eksempel:

 

 • Kan tilgås offline (kræver dog en internetforbindelse ved første besøg)
 • Minimal loadtid – Reagere hurtigt med brugerinteraktioner og tro mig, det går stærkt
 • Kan downloades til din smartphones og tablets homescreen (der hvor alle dine andre apps roder rundt)
 • Kan sende push-notifikationer ud

Dette er blot nogle få eksempler på, hvordan Progressive Webapp forener fordelene ved en app og hjemmeside. (Flere fordele beskrevet længere ned)

 

I video eksemplet nedenfor ses sammenligningen af samme kunderejse for en Progressiv Web App vs. en indbygget app. Det viser et tydeligt billede af, hvor hurtigt det hele går med PWA.

Det er ikke usædvanligt, at vi på kontoret bliver kontaktet vdr. en god idé til en app. Desværre er tendensen og virkeligheden sådan i dag, at vi bruger i gennemsnit færre apps end tidligere, og det bliver mindre hyppigt at downloade en ny. Et eksperiment foretaget af Google I/O fra 2017, viste at top 1000 populære hjemmesider vs. top 1000 populære apps havde 3 gange så mange månedlige unikke besøg.

 

Webapps er derfor blevet et godt alternativ til nogle digitale tjenester. Det kan betyde flere brugere og mindre omkostninger. Så inden man beslutter sig for om ens fantastiske idé skal leve som en app, så har jeg listet nogle PWA fordele op, som du bør overveje før beslutningen bliver taget.

 

 • Progressive: Virker på samtlige browser
 • Responsive: Responsiv på alle enheder. Tilpasser sig skærmens størrelse uanset om det er på din computer, tablet eller mobil.
 • Connectivity independent: Som tidligere nævnt kan PWA fungere uden internetforbindelse.
 • App-like: Føles som en app og opføre sig som en app.
 • Fresh: Altid up-to-date takket være opdateringer fra “Service Worker”.
 • Safe: HTTPS sikret – forhindre hackere i at snage og manipulere med indhold.
 • Discoverable: Bliver identificeret som en app. Den kan altså søges og findes ved samme fremgangsmåde som en almindelig app.
 • Re-engageable: Mulighed for at holde brugernes engagement ved bla. push notifikationer.
 • Installable: Kan installeres nemt på homescreen uden at skulle forbi sin App forhandler, App Store og Google Play.
 • Linkbar: Nem at dele via en URL som en traditionel hjemmeside og kræver ingen kompleks installation.

Se foredraget fra Great Experiences Everywhere (Google I/O ’17) – Til dem, som har lyst til at nørde lidt mere i teknologien PWA.

*Blogindlægget opdateres løbende.

Her er blot et af tusinde seje eksempler på hvad teknologien bag WebApp kan.
Prøv det af her

Hos Ceptiv er helt sikre på, at PWA har stor potentiale

Tøv ikke med at kontakte os, hvis du vil have et uforpligtende tilbud på en PWA-løsning. Kontakt os