Ceptiv ApS  Dalgas Avenue 40  8000 Aarhus C
Facebook   Linkedin
Dansk   English

SSL for dummies

Teknologi23. oktober 2017
I det følgende blogindlæg vil vi komme ind på et teknisk aspekt, du som hjemmeside ejer skal være opmærksom på. Det er en lille smule teknisk, og det er en meget vigtig del af at være online i nutidens digitale verden. Men hvad er det så? Det er ganske enkelt Secure Sockeys Layer – hvis du har et lille kendskab online, nærmere betegnet SSL.

SSL – Hvad er det for noget?
”Hvad kan denne fancy forkortelse skabe af værdi for lige netop min virksomhed” – spørger du så. Er det nødvendigt? Det korte svar er nej. Det er det ikke. Er den en god idé? Ja. Meget. Hvorfor? Det skal jeg fortælle dig.
Basalt set, sikrer SSL at de oplysninger der bliver indtastet på din hjemmeside, forbliver private – eller i det mindste bliver det væsentlig sværere at få fingrene i for ubudne gæster på din hjemmeside – dem der også populært kaldes for hackere. Og det er godt for de besøgende på din side.

Forestil dig, at din hjemmeside er en flot villa fra Hellerup. I den villa har du en masse ting af den ene eller anden værdi for dig. Det kan både være dyre designermøbler eller den nyeste iPad, men også private billeder, fortrolige oplysninger og betalingskort, der på ingen måder må komme i fingrene på de forkerte, da det kan volde stor skade på dig og din familie – og ikke mindst koste dig penge.

Men hov! Der er ingen lås på døren. Faktisk står den pivåben, når du ikke er hjemme, så alle kan vade ind fra gaden og få fingrene i pas og andre private papirer. Er det hensigtsmæssigt? På ingen måder – det er netop derfor du har en lås og endda i mange tilfælde en alarm i dit hus.

Det fungerer på samme måde med SSL. Det er din lås, der holder størstedelen af de ubudne gæster ude, og derved beskytter de fortrolige oplysninger du har fra dine kunder. Lad mig uddybe; Du har en webshop – UDEN SSL – der sælger mussemåtter. Dine kunder køber og betaler med deres betalingskort på dine side – altså de taster deres fortrolige oplysninger ind og forventer kun, at de 150,- for mussemåtten bliver trukket på kortet om 2-3 dage. Men hvad sker der så? Du er blevet hacket. Pludseligt bliver kundens betalingskort misbrugt uhensigtsmæssigt forskellige steder på nettet – alt sammen fordi din hjemmeside ikke havde låst døren.

Jeg husker at ’låse døren’
Hvad har det så af konsekvenser for dig som hjemmesideejer? En række ting.

 

1. Først og fremmest får du utilfredse kunder, hvis misbruget kan spores tilbage til din hjemmeside, og generelt er der strammet meget op omkring reglerne vedrørende persondata politik. Det skyldes, at flere og flere bliver udsat for hackerangreb, og kravene skærpes derfor for hjemmesider, så forbrugeren er beskyttet så godt som muligt.
Du kan risikere at løbe ind i store bøder, hvis ikke din dør ind til din hjemmeside er låst forsvarligt.

 

2. Undgå at miste uvurderlig data. Du risikerer, at din hjemmeside bliver hacket – ja faktisk slettet, hvis ikke du har sikkerheden i orden. Ligeledes; Har du ingen back-up af din hjemmeside, så kan du risikere, at alt din data går tabt. Læs mere om back-ups

 

3. En anden ting er, at du mister placeringer. Placeringer hvor? Google. 8 ud af 10 starter deres købsproces på Google og Googles algoritmer går meget op i brugervenlighed og sikre hjemmesider. For at gå tilbage til eksemplet med villaen. Forestil dig, at du er på udkig efter en ny villa i Hellerup. Der er 2 stort set identiske villaer lige ved siden af hinanden i det fineste kvarter. Faktisk er det 2 eksempler på din drømmevilla til nøjagtig den samme pris. Der er bare lige det problem, der faktisk gør hele købsprocessen meget nemmere for dig. Den ene villa har ikke nogle låse. Dørene kan simpelthen ikke blive låst. Hvilken villa vælger du? Den, hvor dørene kan låses.
Det samme gør Google. De sikre hjemmesider rangeres meget højere i Googles algoritmer, og generelt placeres de sikre hjemmesider meget højere.
For hvem er det, Google vægter højest? Forbrugeren. Forbrugerne er dem, det hele handler om, og deres sikkerhed kommer i første række – også for Google, og derfor mister du placeringer, hvis ikke din dør er låst.

 

Så husk at låse døren! 🙂

Læs endnu et Google relevant indlæg om

"Google siger farvel og tak til Symantec certifikater" Læs her